MAAK KENNIS MET HET 'GOUDA MAAKT TOEKOMST TEAM'

Irma Munneke

Irma Munneke

Wat doe je? “Als lid van het “team productie” ben ik verantwoordelijk voor het opstellen van een veiligheidsplan, aanvragen van de evenementenvergunning, de aankleding van het terrein en het coördineren van de vrijwilligers. Als adviseur duurzaamheid bij een bouwkundig adviesbureau probeer ik de bebouwde wereld duurzamer en groener te maken en de mensen bewust te maken wat zij kunnen bijdragen aan een betere wereld. Het Gouda maakt toekomst festival is een perfecte en leuke manier om dat te doen.”

Tip voor de toekomst “Met kleine stapjes kan je grote dingen bereiken.”

Joshua Rutgers

Joshua Rutgers

Wat doe je? "Ik doe dit jaar de communicatie voor het festival. Duurzaamheid is mij met de paplepel ingegoten. Door altijd voor kwaliteit te kiezen in plaats van kwantiteit zorg ik ervoor dat de keuzes die ik maak altijd in het belang van de aarde zijn. Door uit te kijken naar duurzame initiatieven kwam ik uit bij dit prachtige festival. Ik ben blij dat ik kan helpen om mijn eigen leefomgeving iedere dag een beetje beter achter te laten dan ik haar aantref. Van jongs af aan ben ik altijd een natuurmens geweest. Als je zo van de natuur houdt, doet het pijn om te zien dat mensen haar zo verwaarlozen."

Tip voor de toekomst "Het woord afval bestaat alleen bij de gratie van het verkeerd gebruik van onze grondstoffen. Probeer meer bewust te leven en gebruik zoveel mogelijk hervulbare bakjes, flessen en tassen."

Marleen van den End

Marleen van den End

Wat doe je? "Ik ben grafisch ontwerper – met groene vingers – voor duurzame & gezonde merken, events en ondernemers. Voor Gouda Maakt Toekomst heeft Marleen de kleurrijke en uitgesproken huisstijl ontworpen. Marleen is mede verantwoordelijk voor de Communicatie van het festival. Ze is dol op fietsen door weer & wind, kweekt graag haar eigen groentes en slooft zich graag uit in de groene keuken."

Tip voor de toekomst "Een groene, bewuste levensstijl is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor je gezondheid. Ik zeg: win win. Dus fiets je in het zweet en gooi je boodschappenmandje vol met seizoensgroentes!"

Johanna Weggelaar

Johanna Weggelaar

Wat doe je? “Ik zit in het 'team programmering'. We zijn bezig met het samenstellen van een mooi programma voor het festival. Hierbij willen we tegelijk een podium geeft aan lokale initiatieven - uit Gouda en de regio - en aan inspirerende projecten van verder weg. Ik werk als projectleider op het gebied van duurzaamheid en cultuur. Ik ben ervan overtuigd dat we niet alleen technische oplossingen nodig hebben. maar dat vooral een culturele transitie cruciaal is om een nieuwe maatschappelijk model te kunnen bedenken. Als Française van oorsprong en nieuwkomer in Gouda wil ik me inzetten voor mijn stad en nieuwe inspiratie brengen voor een betere toekomst.”

Tip voor de toekomst “Hoezo kan het niet anders? Het kan altijd anders! We zitten vaak vast aan patronen, oude gewoontes en denksystemen. Kunst kan helpen om een andere toekomst te verbeelden.”

Freek Snoeren

Freek Snoeren

Wat doe je? Samen met Rutger organiseer ik dit jaar het gedeelte Markt&Food. We zorgen voor toffe producten en lekker eten tijdens het festival. Ik denk dat met elkaar nadenken en bespreken hoe we slim en goed met de wereld om ons heen omgaan erg belangrijk is, dit festival past daar goed bij en ik hoop ook zelf een hoop inspiratie op te doen!

Tip voor de toekomst Probeer het mét elkaar te doen en slimme keuzes te maken. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een beetje beter omgaan met elkaar en met de wereld om ons heen. Dat vraagt van ons allemaal begrip voor de ander, om te voorkomen dat we gaan oordelen.

Harry Clemens

Harry Clemens

Wat doe je? "Ik beheer het geld van subsidiegevers en deelnemers. Dat doe ik als penningmeester van Stichting Fairtrade Gouda én lid van het team. Ik ben zeer betrokken bij duurzaamheid vanuit een mondiaal perspectief en werk nu bij FairClimateFund. Ik heb lang in landen van het ‘mondiale zuiden’ gewoond. De ongelijkheid in de wereld is groot en klimaatverandering treft de armsten als eerste. Duurzaamheid gaat om milieu, maar vooral om mensen. Dat is mijn boodschap bij Gouda Maakt Toekomst. Het festival is zo leuk vanwege de positieve boodschap en het enthousiasme van de groep."

Tip voor de toekomst "Ongelijkheid is de kern van alle problemen. Als we in Nederland meer stil zouden staan bij de mooie dingen in het leven en reclame voor onnodig spul verbieden of negeren zijn we een stap verder. Begin bij jezelf, maar uiteindelijk moet de overheid beleid veranderen. Onder druk wordt alles vloeibaar."

Inge Planteydt

Inge Planteydt

Wat doe je? "Hey, ik ben Inge Planteydt en ik werk samen met een leuk team aan de programmering. En oh ja, ik sta ook met een klein voetje in het team communicatie. We programmeren grappige straattheateracts, actieve workshops, interessante sprekers, inspirerende kunst en innovatie en stimulerende muziek. Zo ontmoet ik mensen die een verschil willen maken in hun eigen omgeving. Ik vind het geweldig dat dit festival duurzaamheid op een vrolijke positieve manier bij mensen op de agenda zet, zonder een belerend vingertje. Daar werk ik graag aan mee. Het is gelijk ook een mooie tegenhanger voor mijn werk (ZZPer bij BlinQ, opvoeden bij hoogbegaafdheid), waar ik gezinnen met problemen help het beter te maken. Dat is dus gericht op de problemen. Ook heerlijk om te doen. Bij Gouda Maakt Toekomst ben ik bezig met plezier en kan toch en klein stapje bijdragen in een verandering. Top!"

Tip voor de toekomst "Ik doe steeds een klein stapje richting een duurzamere leefstijl. Als we allemaal een klein stapje doen, maken we samen een groot verschil. Doe je mee?"

Trees van der Gun

Trees van der Gun

Wat doe je? "Ik werk in het team ‘programma’ en samen stellen we een bruisend programma op. Onze passie voor duurzaamheid drijft ons om een divers scala aan ideeën te bedenken, die niet alleen bezoekers inspireren, maar ook uitdagen. Voorheen was ik zelf een nieuwsgierige bezoeker van het festival, maar nu voelde ik het kriebelen om actief bij te dragen aan dit festival."

Tip voor de toekomst "Minimaliseer verspilling: Verspil minder voedsel door bewust boodschappen te doen, voedselrestjes te gebruiken en de houdbaarheidsdatum niet blindelings te volgen. Gooi je koffiedik in de tuin en laat je plantjes profiteren!"

Peggy Munnikhuis

Peggy Munnikhuis

Wat doe je? “Vorig jaar heb ik een klimaatbijeenkomst georganiseerd in de Goudse Schouwburg. Het was een groot succes. Dit jaar heb ik mij aangesloten bij het festival ‘Gouda Maakt Toekomst’. Met mijn team organiseer ik verschillende activiteiten als muziek, straattheater, workshops, kunst en innovatie projecten en sprekers, alles m.b.t. het thema duurzaamheid. Ik vind het leuk én belangrijk om gezamenlijk met een groep enthousiaste vrijwilligers uit Gouda mijn steentje bij te dragen. Mensen op een positieve manier informeren, enthousiasmeren en aanzetten tot actie.”

Tip voor de toekomst “We hebben een gezamenlijk probleem, dat we gezamenlijk hebben veroorzaakt en weer gezamenlijk gaan oplossen’. Dus op naar een toekomstbestendige aarde met als slogan: ‘Duurzaam is het nieuwe sexy!”

Jochem Jongerius

Jochem Jongerius

Wat doe je? "Ik maak onderdeel van 'team communicatie', ik help met de sponsoring en met (inhoudelijke) content. Als wetenschapper help ik in mijn dagelijkse leven met het mogelijk maken van de energietransitie door te werken aan opslag voor hernieuwbare bronnen en help ik met verduurzamen van de industrie."

Tip voor de toekomst "Minder (consumeren) is meer want voorkomen is beter dan genezen. Simpel, effectief, goedkoop, en het geeft ook nog eens een boel meer rust."

Rutger Semp

Rutger Semp

Wat doe je? "Ik help met de uitnodigingen en aanmeldingen van de duurzame markt. Ik heb me van jongs af aan ingezet voor duurzaamheid en natuur, en ben in de afgelopen jaren meer gaan kijken naar hoeveel er lokaal mogelijk is, en de meerwaarde van samenwerking op straat en stadsniveau. Gouda Maakt Toekomst sluit natuurlijk fantastisch aan op dit idee."

Tip voor de toekomst "Sta eens wat vaker stil bij hoe vreemd het eigenlijk is dat sommige dingen zo normaal zijn - waarom hebben we appels uit Nieuw Zeeland in de winkel liggen? Waarom is een nieuw paar schoenen goedkoper dan een nieuwe zool? En, het belangrijkste: welke andere keuzes kan jij maken?"


Instagram